Pasta, de basis: hoeveel pasta geef je?

Je hebt je pasta gekocht, correct gekookt, en je weet hoe hem te serveren. Maar hoeveel pasta geef je nu? Want je wil wat gezonder koken.


Ik heb in een zaak gewerkt waar ze de klassieke caféspaghetti verkochten. Ding!, wel duizend keer heb ik dat belletje laten afgaan aan de passe. Een flinke portie capellini, een royale schep bolognaise saus er op, en natuurlijk het potje kaas. Ik maakte dat ‘s ochtends, met de 80 porties tegelijk. Ik kon nog net over de rand van de ketel kijken!

Bijna geen bord kom die niet terugkwam alsof Blacky ze had uitgelikt. Het was dus blijkbaar bijna nooit teveel. Ik kon de portie ook op hoor, er zat niets speciaals in, en u zou dat niet beschouwen als een Monsterpasta.

En toen wou het management weten: hoeveel winst leverde elk gerecht nu eigenlijk op?

Natuurlijk begon ik met die populaire pasta. Ik berekende de kostprijs aan ingrediënten, verkoopprijs, gewicht, portiegrootte, calorieën, hoe lang om het te maken, en hoe snel geserveerd.

Die spaghetti was 1200 calorieën.

Dat is de helft van de gemiddelde dagelijkse calorie-behoefte voor een man. Méér dan de helft voor een vrouw. In één simpele bolognaise. Ik stond perplex. Verdorie, was pasta nu ook al ongezond?

Ik ben gaan tellen. Elk gerecht van de kaart. Alles.  Ik zie mijn laptop nog staan naast de rijen en rijen borden. Alles passeerde mijn weegschaal en chronometer. Ik heb enorm veel geleerd, en raadpleeg de Excel nog vaak. Die informatie gaat ook hier op de site nog in vele artikels gebruikt worden.



Wat ik van pasta vooral onthouden heb, is dat er grote verschillen zijn in

  • de portiegrootte van de pasta zelf
  • de hoeveelheid saus,
  • de beleving van al die verschillen.

Alle pasta is hetzelfde aantal calorieën, maar…

De verschillen zijn marginaal. Welke vorm hij ook heeft, en gedroogd of vers: 100g ongekookte pasta is 370 cal. Maar…

Hoe dikker de pasta, hoe groter het gekookte gewicht.

Dat kan tot bijna het dubbele schelen. Dunne pasta neemt tijdens het koken veel minder water op. 100 g cappellini? Slurp en het is verdwenen, volgende portie graag! Maar kook eens 100 g penne rigate, en je krijgt dat niet op. 100 g spaghetti vervangen door 80 g penne… even tevreden, maar 20% minder calorieën.

Verse pasta = voller gevoel.

Evenveel calorieën, maar gróót verschil. Het is een diepere smaak, en je eet er simpelweg minder van, dat vult veel meer. Lekker en gezond dus, en nog sneller klaar ook. Denkend aan bovenstaande: neem eens van die vette brede linten. 100 g gedroogde = 70 g verse papardelle. Weeral 30% minder calorieën.

Volkoren = gezonder, en eerder stoppen.

Veel meer vezels, en je hebt sneller een verzadigd gevoel. Dat donkere kleurtje is wat wennen, maar af en toe is leuk. Tip: zorg voor een kleurcontrast, het oogt bv mooi met kaassaus, zoals die met ricotta en kruiden. Ook hier naar mijn gevoel 100 g gewone = 80 g volkoren.

Geen zwembad, maar lekkere saus.

Het is pasta met saus, niet andersom. Maak een intens smakend sausje, met goede ingrediënten, dat klééft aan de pasta. Geen enkele Italiaan die een plas serveert. Op wikipedia staat een mooie vergelijking met foto’s. Honderden calorieën minder, maar meer smaak. Daar draait het om.

De gevoelswaarde scheelt enorm. Gebruik dat.

By all means eet af en toe zo eens een Belgische Bolo. Vooral nadat je een marathon hebt gelopen, een verhuis gedaan hebt, of uw lief u heeft laten zitten. Voor alle andere dagen: een Italiaanse pasta. Die maken we in de volgende en laatste aflevering van de pastareeks.


Voetnoot

Hoe het verder ging met die van 1200 calorieën? Het management besliste die aan te passen: veel minder gehakt, groenten verdubbeld, betere kwaliteit tomatensaus, kleinere portie van dikkere pasta. In een bord, geen trog. Klanten supertevreden, nog de helft van de calorieën, en de baas verdiende er iets aan.

I love the smell of a win-win in the morning.


Verwante artikels

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Total
0
Share