Ik hoor u denken: “Kaassaus? Oei, dan moet ik witte saus maken, zoals bij witloof met kaas en hesp. Dat gaat klonteren, het is veel werk… ik zal maar een bakje macaroni in de microgolf zetten”.
Nee hoor. Volg deze werkwijze en je maakt een 100% verse kaassaus die knalt van de aroma’s. Het is zeer eenvoudig, het recept lijkt alleen maar lang omdat ik echt bij elke stap stilsta. We zoomen ook in op het belang van proper werken en een goede voorbereiding.
• 250g ricotta
• Italiaanse verse kaas, verkrijgbaar in elke supermarkt
• 4 handenvol spinazie
of snijbiet, warmoes, een rest sla… eender welke groene bladgroente. Ik gebruikte hier ook rode en gele snijbiet
• Half handje peterselie
• Half handje kervel
• Handje tuinkers
of rucola, cresson, waterkers… ga voor 2 handjes groen met pit. Varieer en doe uw goesting!
• 80g Italiaanse rauwe ham
• 50g parmezaan, uit een blok
• 250 g pasta
eender dewelke. Deze saus kleeft aan alle vormen, kort en lang
• Peper
• Nootmuskaat
Bereiding
Lees dit recept helemaal door, dat moet je altijd doen om niet voor verrassingen te staan.
Kook water voor de pasta: 1/3 in een grote pot met zout, 2/3 vul je aan via de waterkoker.

Open de ricotta : je eerste potje staat klaar.
Was de spinazie, schud overtollig water er wat af, en snij in stukjes van 1 cm. Potje 2.
Verwijder de dikste stelen van de peterselie. Was de 3 kruiden en laat ze wat uitlekken. Snij de peterselie fijn, de kervel en tuinkers heel grof. Potje 3.
Snij de ham in kleine stukjes en rasp de parmezaan. Potje 4.
Ruim op, maak het aanrecht schoon. Zet diepe borden en een grote sauspan klaar (voldoende groot om straks ook de pasta te bevatten) of een tweede pot.
Pauzeknop: kijk naar de foto.
Er staat nu enkel je pot kokend water, je sauspan, 4 potjes met voorbereide ingrediënten, en je borden. Nu kan je in alle rust je saus maken en serveren.
Voorbereiden = chillen
Wanneer het water kookt beginnen we aan de saus:
Zet de grote sauspan op middelhoog vuur.
Doe de pasta in het water, zet de timer op 1 minuut minder dan de kooktijd op de verpakking. Hou een pollepel bij de hand.
De sauspan warm? Smelt een klein hoekje boter, zet het vuur laag, en doe de spinazie in de pan. Stoof 3 minuten en het volume zal spectaculair dalen. Kruid met peper en nootmuskaat.
Voeg de ricotta toe en een pollepel van het kokende pastawater, tot sausdikte.
Voeg de parmezaan en ham toe en indien te dik: beetje kookwater, tot weer mooie lopende saus.
Biep biep. Check de pasta, hij moet nét niet gaar zijn.
Verwarm je borden voor, 1 min in de microgolf.
Voeg nu pas de groene kruiden toe aan de saus. Klaar! Als je kruiden nog laat meekoken, dan verliezen ze hun frisse kleur en smaak. Het is toevoegen, roeren, punt.
Giet de pasta af maar bewaar een beetje van het kookwater. Meng de pasta onmiddellijk met de saus. Plakt het te veel? Scheutje kookwater.
Proef , waarschijnlijk hoef je geen zout toe te voegen.
ServerenOngelooflijk hé, die frisse smaak?
Verdeel over de warme borden, en buig gracieus bij het applaus.
Italiaanse rauwe ham is duur. Maar als je een blok van ong 400g koopt zonder “appellation” zoals Parma en San Daniele dan kost hij 10€/kg en kan je Italiaanse ham gebruiken in je warme gerechten, op een broodje, in een omelet, bij het aperitief… allemaal aan de prijs van gewoon spek. In vershoudfolie blijft hij weken goed in de koelkast.