Kerstomaatjes in de oven voor lekkere pastagerechten

Als je snelle gezonde gerechten zoekt, dan zijn simpele en lekkere pastagerechten het eerste waar ik aan denk. Verse tomatensaus op basis van kerstomaatjes in de oven is daar het perfecte voorbeeld van.

In dit artikel zou ik graag twee misverstanden uit de weg helpen:

 1. Verse tomatensaus maken is veel werk
 2. Lekkere pastagerechten zijn moeilijk

Saus van kerstomaatjes in de oven is géén werk.

Er is geen bal aan. En dit recept bewijst dat je mits een goede voorbereiding wanneer je wél een beetje tijd hebt, op elke avond van de week in 15 minuten Flash! Kaboom! een pasta op tafel kan zetten, zo goed als in een Italiaans restaurant.

De kerstomaatjes gaan inderdaad urenlang in de oven -en transformeren daar tot iets wat geen enkel blik, karton of bokaal nog in geen miljoen jaar kan benaderen. Maar je moet er niet op een stoel gaan voorzitten hé. De hele bereiding van deze pastasaus vraagt 20 minuten van je tijd. Maak er voldoende van en vries ze in, per portie die je nodig hebt voor één gezinsmaaltijd.

Maanden later…

…zet je ‘s ochtends één van je bakjes rood goud uit de diepvriezer in de koelkast om te ontdooien. Wanneer je nu ‘s avonds tijdens het spitsuur weer het onmogelijke moet presteren, dan doe je dat al fluitend, want driekwart van je sublieme Italiaanse pastasaus staat al te blinken in de frigo. Aperooke?

Het enige wat je nog moet doen is terwijl je je water kookt bv een sjalotje snipperen, een wortel in kleine stukjes, en dobbelsteentjes van courgette. Wat schijfjes chorizo? Ik verzin dit ter plekke hé, de combinaties zijn natuurlijk eindeloos. Wanneer je pasta in het water gaat bak je al dat lekkers tesamen in de pan, en na vier minuten gooi je die smaakbom er op. Pardon, vlij je de hemelse saus van kerstomaatjes in de oven er bij, bedoel ik. Snuifje parmezaan raspen, friemeltje groen snijden, efkes afkruiden. Vijf minuten later… <geluid van vuurpijlen>. Denk eraan de pasta te serveren zoals het moet.

Ze worden zot. Wonder Woman heeft het weer gedaan. Ze moesten eens weten dat je de basis voor dit sterk nummertje vanuit je zetel gemaakt hebt!

Kerstomaatjes in de oven – doe het voor Masha.

Een laatste tip: het einde van de zomer is de ideale moment om dit te doen. De hele zomer lang heb je met gewoon verse tomaten kunnen koken, maar straks is het herfst. Dan liggen er alleen nog rode plastic ballen vermomd als tomaat in de supermarkt. Dus denk aan Masha en de beer: voor je winterslaap leg je best een voorraad aan van deze saus van kerstomaatjes in de oven… of anders komt Masha je wakker maken. Want ze wil nooit nog saus-uit-een-doos.

Noot: de pepertjes op de foto’s zijn voor een boze arrabbiata variant.

Kerstomaatjes in de oven

Een basissaus om je pasta te laten knallen. Ons geheimpje.

 • 40 kerstomaatjes
 • 4 teentjes look
 • 10 takjes verse thijm
 • grof zout en zwarte peper
 • olijfolie
 • geduld
 1. Beleg een bakplaat met een siliconen bakmatje of een stuk bakpapier.
 2. Maak een kruisje in de bolle kant van de tomaatjes, en zet ze met de platte steeltjeszijde naar beneden op de plaat.
 3. Bestrooi met grof zout, zorg dat er in elk kruisje wat terechtkomt. Enkele slagen met de pepermolen, maar niet teveel.
 4. Kneus de teentjes look (even met de platte kant van een groot mes een doef geven) en leg ze tussen de kerstomaatjes.
 5. Verdeel ook de takjes thijm. Door met hele takjes te werken kunnen we die straks makkelijk verwijderen.
 6. Bedruppel alles lichtjes met olijfolie.
 7. kerstomaatjes in de oven voor arrabbiata saus
 8. Alles zit nu knus bij mekaar, en zo steek je het in de oven van 100 graden.
 9. Zet die AmbiPur maar even op het terras, en geniet 5 uur lang van de subtiele geur in huis. Je kan dit gerust ook ’s avonds laat doen en dan haal je ze er de volgende ochtend uit. Ons Nigella noemt ze dan moonblush tomatoes, mooi gevonden van haar (ghostwriter).
 10. Na vijf uur of langer, de plaat uit de oven halen, en voorzichtig de takjes thijm verwijderen. Pel de teentjes, het velletje valt er vanzelf af. De look is zoet en zacht geworden.
 11. Mix de tomaatjes met de look. Niet afkruiden, geen basilicum of zo ; dit is basissaus.
 12. Steek dit geheime wapen in je diepvries. Indien je ze vers gebruikt: onafgedekt in de koelkast bewaren, en uiterlijk de volgende dag afwerken tot je beste pastasaus ooit.

kerstomaatjes-in-de-oven voor arrabiata

Kerstomaatjes maken? Deze helpen je ook:

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Total
4
Share