“Zeg coach, wat is de beste pan?”
Tricky vraag van een abonnee op mijn nieuwsbrief. Nog niet zo erg als “is mijn gat te dik in deze rok?”, maar toch. Als IT’er wil je ook nooit een computer aanraden, want die gaat gegarandeerd stuk – de dag na het verlopen van de garantie. Ik ging me er dus van afmaken met “een pan is als een nieuw lief, als je die voor de eerste keer vastpakt weet je het meteen”. Maar deze lezer en jullie allen hebben recht op meer. Want een goede pan, dat is essentieel. Ik heb nog liever een bot mes en een electrische kookplaat dan een slechte pan.
Ik kan een heel exposé houden over RVS, gietijzer, plaatstaal, aluminium en -ik ben in een coulante bui- zelfs anti aanbak, maar dat was de vraag niet. Voor de geïnteresseerden: dit document is een volledig overzicht, en dit filmpje ook (spoiler alert: de beste pan komt ook aan bod):
De vraag was: wat is de beste pan?
Dat is de pan die al het beste van al die technologieën combineert.
De beste pan is een geëmailleerde gietijzeren braadpan van Le Creuset.
Mijn pan voor het leven. Eigenlijk is ze een lage versie van de iconische Le Creuset cocotte, met een steel er aan. Je maakt daar alles in, onder alle omstandigheden, op elke hittebron -ook inductie-, voor altijd. Braadpan, sauteerpan, bakpan, koekenpan… dit is de alles pan. Van succulente steak tot prachtige omelet.
Ik neem ze dan ook mee op reis, het gerief van de meeste vakantieverblijven indachtig. En de “voor het leven” mag je letterlijk nemen. De mijne is al 20 jaar oud, maar als je vandaag een nieuwe koopt is het krek dezelfde. Levenslange garantie ook, bien sûr.
Heeft de beste pan ook nadelen?
Ja, en het zijn allemaal voordelen.
- Ze kan niet in de vaatwasser.
Inderdaad, omdat er niets in aanbakt is ze in een wipje schoongemaakt.
- Ze lijkt me moeilijk.
Schijn bedriegt. Vanaf nu bak je alles net makkelijker.
- Ze is zwaar.
Zalig hé? Daarom geleidt ze de warmte zo goed en blijft het eten lekker lang warm, tot op het bord.
- Ze is écht zwaar hoor.
Ik weet het. Niet stuk te krijgen, fantastisch. Onbuigzaam, als een echt goed argument. Love.
- Ze is onhandelbaar.
Jaaaaaa, heerlijk zoals je er mee over en weer kan schudden zonder dat alles uit de pan vliegt.
- Ze is duur, ik zag ergens 150€.
Reken je mee? 20 jaar x 52 weken x 3 keer/week = 5 cent per keer gebruikt tot nu toe. En ik ga ze nog eens 20 jaar gebruiken. Met een slechte pan gooi je voor 150 euro eten wég op die tijd.
- Ze kan niet in de oven, met die houten steel.
Heerlijk. Het perfecte alibi om de beste tweede pan te kopen. Een De Buyer pan, heel old school. Bakt als een raket, goedkoop, en ze kan wel in de oven. Maar gedoe met inbranden en zo, en niet zo onderhoudsvriendelijk. Die doe ik me nog wel eens cadeau.
Als je bovenstaande voordelige nadelen niet wil, en de cuisson niet zo belangrijk vindt, dan koop je best een goedkope aluminium pan met anti aanbaklaag. Peace. Maar voor je dat doet…
Denk nog eens aan dat lief. Die wás licht. Die ging uiteindelijk plakken hé. En durf je na te rekenen?