Eentonig eten door gevarieerd eten: huh?!

Drie quotes van kennissen die vonden dat ze veel te eentonig eten, ze hunkerden naar variatie. Maar ze wisten niet hoe. Want ze aten toch al supergevarieerde gerechten? Kijk maar:

“Ik maak al keigevarieerde pastasaus. Met gehakt en een beetje spekjes, zo met ui selder en wortel, lekkere blokjes courgette. En dan doe ik er voor de kleur gele rode en groene paprika’s bij, en tomatensaus natuurlijk.”

En dat eten ze elke woensdag. 52 keer per jaar dezelfde keigevarieerde spaghetti.

“Mijn salade is een rijke variatie: een combinatie van sla, tomaten, komkommer, mais, en geraspte wortelen.”

OK… en welke rauwkost eten we de volgende keer? Dezelfde. Elke keer dezelfde bonte salade, dat wordt op de duur eentonig eten.

“Ik ben fier op mijn gevarieerde groenten uit eigen tuin. Daar eten wij een heel jaar onze groentensoep van. Die maken we met ui, selder, wortel, prei en courgetten.”

Drie keer per week. 156 keer per jaar dezelfde alles-bij-mekaar-soep.

Eentonig eten door variatie, de paradox

Ze schieten zich goedbedoeld in de voet. Ik noem dat: supervariatie komt voor de val.

Door alle mogelijkheden in één gerecht te steken beperk je jezelf juist. In plaats van 5 verschillende gerechten te maken met telkens 2 leuke ingrediënten, ga je -op zoek naar iets heel gevarieerd- alle 10 ingrediënten in één keer gebruiken. En voor je het weet eet je dus altijd datzelfde eentonig eten.

Laat ons de drie voorbeelden van hierboven eens anders aanpakken. Je zal meteen zien wat ik bedoel. We nemen dezelfde ingrediënten, maar maken er verschillende gerechten mee.

Verschillende gevarieerde pastagerechten

Met dezelfde pasta-ingrediënten kan je maken:

  • Met gehaktballen: de klassieker, denk maar aan Lady en de Vagebond
  • Spekjes met wortel en courgette; beetje room erbij en klaar
  • Gehakt met ui en drie kleuren van paprika. Niet eentonig, toch?
  • Gehakt met mijn tomatensaus met ui wortel selder: een soffrito dus
kerstomaatjes-uit-de-oven: nooit meer eentonig eten

Salades zijn nooit eentonig eten, dat kán niet

Komaan, als er nu iets niet eentonig eten is én super gemakkelijk om mee te variëren. Wat dacht je van:

  • Tomatensalade. Hier leer ik je meer dan duizend tomatensalades
  • Een komkommer salade: ui, komkommer, dille, kruiden, klaar
  • Gemengde slasoorten: ze verkopen zelfs drie kleuren sla op één kluit
  • Een keer wortelen en mais. En rode bonen: viva Mexico
  • En natuurlijk eens een echte regenboogsalade met 20 kleuren… maar niet elke keer.

Er is leven na doorgedane groentesoep

  • Ajuinsoep: denk Parijs (die kaas!)
  • Preisoep: ook koud erg lekker, dan is dat een Vichyssoise
  • Wortelsoep, met een snuifje komijn of ras-el-hanout
  • Courgettesoep natuurlijk, zalig
  • … en ga zo maar door.

Hoe meer verschillende ingrediënten je in één gerecht steekt, hoe minder verschillende gerechten je kan maken.

Tutti frutti is een ijssoort, geen variatie.

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Total
0
Share