Variatie: van één naar tienduizend gerechten met 1 truc

Vorige maal varieerden we al een beetje door een ander merk te kopen. Vandaag gaan we voor nog honderd maal meer variatie. Door één klein maar magisch stapje meer:

Varieer met één ingrediënt.

Ik licht dit toe met een eenvoudig voorbeeld, iets dat je vast ook vaak maakt: een tomatensla. Er zijn vier componenten: tomaten, ui, groene kruiden, en een sausje. Laat ons zeggen dat je het al jaren maakt met:

Pruim trostomaten van Carrefour
Ui, van dezelfde supermarkt
Krulpeterselie uit de tuin
Je vaste vinaigrette: zout en peper, 2/3 olijfolie Bertolli, 1/3 azijn De Witte Hand

Een oefening in variatie

Nu gaan we variëren zonder moeite: vervang de gebruikelijke ui door rode ui. Voor de rest laat je alles identiek. Voilà, nu heb je 1 variatie. Geen moeite, en ‘t is eens wat anders.

Nog eens. De volgende keer koop je lente uitjes, dat is variatie nummer 2. Lees even opnieuw de tip uit het vorige artikel: kijk rond in de Carrefour, en zie hoeveel verschillende soorten ui ze aanbieden. Dan kom je bij sjalot, zilveruitjes, enz. En “zonder” ui kan natuurlijk ook. Je hebt nu al 6 variaties gemaakt van je tomatensla, gewoon door één onderdeel aan te passen.

Nu pakken we het 2de onderdeel aan, het groen. Vervang de krulpeterselie uit de tuin door bladpeterselie. Of basilicum. Dan weer bieslook. Gedroogde provençaalse kruiden. Dragon. Je maakt weer zonder moeite 6 variaties die jij lekker vindt. Experimenteer.

Hetzelfde kan je doen met de sausjes: andere olie, andere azijn, een keertje grof zout, zonder peper, vinaigrette uit een flesje… zes variaties in een oogwenk.

Ten laatste ligt er voor je klaar: coeur de boeuf, gewone ronde, kerstomaten (ook voor mijn bangelijke saus), gele tomaten… Delhaize heeft er in de zomer 23 soorten (yep, ik heb ze geteld). Daarvan lust je er vast wel zes.

1296 variaties op 1 salade

Gaan we tellen?

1296 variaties uit 1 variatie

Als je nu je 6 favoriete tomaten met je 6 keuzes van ui en je 6 groene kruiden en de 6 sausjes die jij lekker vindt onderling combineert dan heb je al 1.296 mogelijkheden. Pruimtomaten met sjalot met bieslook en vinaigrette, oranje kerstomaten met sjalot met basilicum en balsamico, enz. En er bestaan natuurlijk veel meer dan 6 varianten van elk onderdeel.

Eigenlijk heb je dus tienduizenden mogelijke tomatensalades…

Zo, vanaf nu zorg jij dus voor culinair gevarieerd vuurwerk. Zonder “iets anders moeten leren koken”. Maar denk eraan: je hoeft niet op dag 1 zo een totaal andere tomatensla te verzinnen.

Begin met één klein stapje: koop eens rode ui.

Toemaatje: natuurlijk mislukt zo’n variatie wel eens. Maar als je al eens een kopje brrrr-vinaigrette moet weggooien, dan klopt de Sauspolitie niet op je deur hoor. Have fun.

2 Comments

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Total
0
Share