Geroosterde pompoen in de oven met geitenkaas

Geroosterde pompoen is eens wat anders dan die eeuwige pompoensoep. Pompoen in de oven is zalig, gezond, gemakkelijk. Maar eerlijk? Het grootste voordeel van dit recept met pompoen is dat het tenminste eens geen pompoensoep is. Want elke herfst is het weer zover: zo een kanjer van een pompoen in je keuken (dank u, nonkel Jos) en dan euh… tja, pompoensoep zeker? Liters, heel je diepvries vol. Pompoenseizoenstress. #Kendet?

Geroosterde pompoen: haal de warmte in huis

Laat ons dat oranje beest eens anders aanpakken. Eenvoudig in de oven geroosterd, maken we er een herfstsalade mee. Met flink wat warmte er in, omdat de dagen al wat koeler worden: lekkere ooomph balsamico, en wat chilipepers. Chili’s zijn ook herfstkost. Het lijkt iets zomers, maar in ons land zijn de paprika’s en pepertjes pas in september op hun best, omdat ze dan lang genoeg zon gezogen hebben. Net zoals de sinaasappelen pas in december echt top zijn. En pompoen en geitenkaas zijn echt een killer combo, dat past fantastisch bij mekaar.

Grondig geroosterd

Zo een herfstsalade moet ook grondig zijn. Daarom nog geen mond vol potgrond  zoals een hazenrug met boschampignons, maar toch gedaan met de zomerse speelsheid. Hiervoor zorgen naast de pompoen in de oven ook de spinazie en geitenkaas.

Nieuw-Zeelandse-spinazie

Ik gebruikte Nieuw-Zeelandse spinazie van de Enterra zelfoogstboerderij -de vorm van dat blad is zo cool- maar gebruik gerust een zak voorgewassen kleine blaadjes. Zo’n jonge spinazie moet je ook niet blancheren, de zak leegschudden is alle werk.

Pompoen in de oven en uit de Limburg

Zeker bij dergelijke gerechten zonder vlees en zonder dampende koolhydraten die je comforthormonen doen afgaan, zorg je best voor topkwaliteit met een diepe smaak. Hier gebruik ik de magistrale geitenkaas “Florence” met Provençaalse kruiden van Karditsel uit Lummen. Als die in het Hof Van Cleve mag leveren, dan bij mij ook. Ze gebruiken melk van de buren, je koopt de geitenkaas via maximum één tussenpersoon, en ik heb de producent recht in de ogen kunnen kijken. De korte keten, heet dat. Kort maar heel krachtig.

Het verschil tussen butternut en pompoen

butternut en andere pompoenen

Kunnen we aub stoppen met alleen maar over butternut te spreken? Een butternut is gewoon een soort pompoen, de linkse bleke op de foto. In het Nederlands flessenhalspompoen genaamd. Maar alle, is het nog cool iets in het Nederlands te zeggen, ik bedoel dat is zo like eighties hé?

Diezelfden die vandaag in de supermarkt, uitgeprint ingrediëntenlijstje in de hand, achter butternut vragen (of wanhopig squash proberen te vinden), halen wellicht al heel hun leven de neus op voor de oranje, terwijl dat prachtig eten is. Een jaar geleden moesten die avocado hebben, en daarvoor quinoa -of was het andersom, ik kan soms niet meer volgen.

Dus: die joekel van uw opa, een Turkse muts, een oranje zo groot als een meloen, een kleine groene, een gele gestreepte of een butternut : allemaal pompoenen.

Geroosterde pompoen is no stress

Een lauwe herfstsalade klinkt chique. Maar het is vooral ook gemakkelijk, want je kan alles koud op voorhand klaarzetten en die geroosterde pompoen moet niet zo exact van temperatuur zijn. Ideaal voorgerecht dus, weeral een zorg minder qua timing. Of geef goed brood bij een wat ruimere portie, en je hebt een volwaardig hoofdgerecht.

Recept: geroosterde pompoen in de oven met spinazie en geitenkaas

herfstsalade-pompoen-geitenkaas

Time needed: 25 minutes

Geroosterde pompoen in de oven met spinazie en geitenkaas (foto’s van de stappen onderaan)

  1. Ingrediënten


    1/2 Kleine pompoen. Ter grootte van een meloen. Anders een stuk van zo een Halloween-kanjer.
    8 handjes spinazieblaadjes
    2 Spaanse pepertjes
    200 g geitenkaas. De beste die je kan vinden. Niet zo een smakeloze mini kerststronk met donshaar.
    Nootmuskaat
    Balsamico. Zo van die dikke Balsamico crème is ideaal.
    Olijfolie (je beste).
    1 limoen

  2. Verwarm je oven op de hete lucht stand op 250º

    Of zo heet als je kan, en zeker mét de grill.

  3. Verwijder de pitjes uit de pompoen, snij ze in partjes, en schil die.

  4. Wentel ze in een bakblik in een klein beetje olijfolie.

    Kruid royaal met grof zout en zwarte peper uit de molen, een vleugje versgeraspte nootmuskaat, en tenslotte een dikke druppel balsamico-crème.

  5. Rooster ze 10 min in de schroeihete oven, keer ze na 5 min. 

    Ze mogen best wat geblakerd zijn. We gaan voor: vanbuiten krokant, een beetje opgeblazen, en vanbinnen zacht als velours. Kijk naar de foto’s.

  6. Ondertussen maak je de sla. 

    Blancheer de spinazie indien nodig enkele minuutjes in kokend gezouten water. Spoel onmiddellijk af onder ijskoud stromend water voor de frisse kleur. Dep ze droog op keukenpapier. Of doe dat allemaal gewoon niet en gebruik een zak jonge blaadjes.

  7. Snij de chili en geitenkaas.

    Snij de pepertjes in fijne ringetjes. Met of zonder hete zaadjes is jouw keuze.
    Snij of breek onregelmatige toefjes van de geitenkaas. Nooit-meer-saaie-schijfjes.

  8. Haal de pompoen uit de oven en laat afkoelen tot lauw.

    Het duurt toch altijd een eeuwigheid eer iedereen &^%#!@ eindelijk aan tafel zit. 

  9. Stel de salade samen: spinazie, lauwe pompoen, kaas, chili.

    Kruid af met grof zout en peper. Besprenkel met olijfolie en limoensap.

Foto’s van de bereiding

Proef de herfst!

Nog vragen over geroosterde pompoen?

Moet die pompoen butternut zijn?

Nee hoor, dit kan je met elke pompoen doen.

Wat als je gewone spinazie gebruikt?

Dan zou ik die eerst even blancheren, maar eerlijk gezegd gaat het niet zo goed zijn. Gebruik rauwe kleine spinazieblaadjes, of gewoon een stevige sla.

Kan ik de chili weglaten?

Als je niet van pikant houdt, laat hem dan weg of vervang door fijne reepjes rode zoete puntpaprika.

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Total
0
Share