Wintergroenten in de oven: back to the roots

Vooral in het voorjaar duiken veel groenten onder. Wortelen, prei, pastinaak, schorseneren, radijzen, rapen en ramenas… allemaal geen wuivende gewassen maar stiekeme wortels en knollen.

We willen die wintergroenten wel appreciëren, maar behalve bij wortelen en prei is ons repertoire vaak beperkt. Radijsjes eten we rauw, schorseneren met witte saus, en pastinaken euh… we zijn snel culinair uitgepraat. En dan al dat wassen en schillen en snijden… is er geen makkelijker manier?

Ja, die bestaat. Met weinig werk maak je een gezonde en prachtige groentenschotel, mét saus.
Het recept in één zin: steek ze met wat olijfolie in de oven.

De wat uitgebreider versie van het recept vind je doorheen de beschrijving van de vele voordelen:

stalen schuurspons voor groenten
Dé groentespons 😉

Minder schoonmaakwerk

Schrob ze onder stromend water flink schoon met een stalen schuurspons, dat is veel minder werk dan schillen. Echt lelijke plekjes kan je altijd snel bijsnijden. Het zorgt vaak ook voor een leuk effect, bv als je het rood van radijzen deels wegschuurt.

Minder snijwerk
Werk met lekker chunky stukken. Denk aan prei van 5 cm, hele radijzen, een ui in 6 stukken, schijfjes schorseneer van 2 cm dik. Allemaal onregelmatig en rustiek ipv gemillimeterd alsof je diepvriesgroenten hebt gekocht. Gebruik je gezond verstand en pas de grootte wel aan aan de hardheid van de groente. 3 cm wortel tesamen met 3 mm prei, dat komt niet goed.

Minder bereidingswerk
Gewoon goed met je handen door mekaar mengen met grof zout, peper en een klein beetje olijfolie. In de oven op 180° C, maar voor een korstje kan je het eerste kwartier tot 220° C en zelfs hoger gaan. Reken op 30 à 45 minuten. Schud halverwege eens. That’s it.Minder calorieën
De wintergroenten hoeven slechts een klein beetje omhuld te zijn met olie. Gebruik 1 eetlepel olijfolie voor een grote portie voor 2 personen en nogmaals: gebruik je handen, dat is de truuk van de foor. Als je er gewoon van boven olie opgiet heb je driemaal zoveel nodig.

 

Meer variatie
Combineer naar hartelust, en wissel af. Eigenlijk zijn dit twintig recepten. Doe eens radijzen met schorseneren, dan weer pastinaak met prei en raapjes, dan weer wortelen met spruitjes … je kan telkens iets anders eten.


Gesmolten en krokante ovengroentenTientallen combinaties: go crazy!

Magie
Veel van die wintergroenten transformeren op magische wijze in de oven, een verrassende ontdekking. Radijzen kennen we als fris en pikant, maar in de oven worden die totaal anders. Het lijkt wel een andere groente. De wat flauwe pastinaak wordt heerlijk zoet. Ramenas caramelliseert, vergéét die scherpe smaak. En de schorseneer toont zich van een onbekende edoch bijzonder charmante zijde.

 

Machtige smaak
De jus van de groenten is de basis van de heerlijke saus. Drie zero calorie suggesties waarmee je de smaak nog kan optillen:

• Leg onder de groenten verse kruiden.
• Voeg enkele teentjes ongepelde look toe. Op het einde pellen en pletten onder de groenten.
• Bevochtig royaal met balsamicoazijn.Het stukje vlees erbij wordt bijzaak, de groenten stelen de show.


Tips
Tip: tel de teentjes look. Niets zo onnozel als niet meer weten hoeveel je er in had gedaan, en dan maar zoeken. Been there, done that.

3 Comments

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Total
1
Share