Hoe schil en snij je een avocado

Prachtig, zo een geel en groene avocado in schijfjes. Maar hoe behandel je dat rare ding?

Belangrijk: zorg dat je een rijpe, eetklare avocado koopt.

In de winkel zijn er meestal twee soorten voorradig. De ene soort ziet glimmend groen, en is hard. Ze zien er prachtig uit, maar zijn niet te vreten. Niet kopen, hoe aanlokkelijk ze er ook uitzien. Dit is de soort waarmee je hetzelfde meemaakt als met veel fruit: het is dagenlang beenhard, tot de dag… dat het plots overrijp is.

De tweede soort is heel donkergroen tot meestal bruin van kleur, met een wat rimpelige schil. Die ziet er veel minder appetijtelijk uit, maar dat is de avocado die heerlijk van smaak is en makkelijk verwerkt. Voel er zachtjes aan, hij moet wat meegeven onder uw duim, als een rijpe perzik. Of vraag advies aan uw groentenhandelaar. Meestal is zo een avocado van de Hass variëteit, en met een labeltje Ready to eat.


Zover is het gekomen: als een groente klaar is om te eten dan duiden ze dat aan.


De techniek

Het is niet moeilijk, en je klaart dit op 1 minuut, als je deze stappen volgt. Zo is succes verzekerd:

Snij met een scherp mesje in de lengterichting de avocado rondom door, tot op de pit.

Hou in elk hand één helft, geef een draai, en de twee helften komen los. De pit blijft vastzitten in één helft.

Leg de helft met de pit in je ene hand, en geef een gedecideerde tik met een groot mes in de pit zodat het mes er in vastzit, dat gaat vanzelf. Probeer het niet met een aardappelmesje of zo, alleen een groot zwaar mes zoals een demi-chef werkt en is veilig. Maar dat is standaard gerief.

Draai een kwartslag met het mes, en je draait de pit er zo uit. Klop met een lepel de pit van het mes los, mik recht in de vuilbak.

Haal nu met een eetlepel het vlees uit de schelpen. Bij een rijpe avocado raak je heel makkelijk met je lepel tussen vlees en schil.

Leg de helften voorzichtig met de platte kant op je snijplank, en snij in schijven. Als je de schijven op je gerecht legt, bv met een gepocheerd eitje, schuif dan je mes eronder en hou ze aan de bovenkant heel licht vast met open hand. Als je dit met je handen of een vork probeert, dan maak je de avocado stuk.

Verwerk de avocado meteen, want hij wordt in enkele minuten bruin.



Tips

Een avocado is erg gezond. De meest bekende eigenschap is zijn hoog gehalte aan vitamine C. Daarvan heeft hij zoveel dat men avocado’s meenam op verre reizen, tegen scheurbuik. Vandaar zijn bijnaam zeemansboter.

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Total
0
Share