De drie gouden tips voor een mooie omelet

Zo een mooie omelet. Een mooi eike. Een topgerecht:

 • Je kan er eindeloos mee variëren.
 • Zeer geschikt om restjes in te verwerken.
 • Een goedkope bron van proteïnen.
 • Heel kindvriendelijk.
 • In 5 minuten staat er warm eten op tafel.
 • Is er over? Tussen de boterham voor morgen.
 • Een mooie omelet is dagelijkse kost.

Het moet toch niet altijd vlees of vis zijn? Heb je eieren en brood in huis, dan heb je eten. Als voorbeeld bakken we vandaag een mooie omelet met tuinkruiden en radijsjes.

ovenschotel Aardappel prei raap radijs schorseneer recept
Recept groenten in de oven

Ja, omelet met radijs, dat kan. Want zoals gezegd bij de Brusselse boterham met platte kaas is die pikante smaak van een rauwe radijs niet aan iedereen besteed. Maar je kan ze ook warm eten, radijsjes in warm eten gaat perfect! De smaak verandert helemaal en in plaats van pittig worden ze nu zelfs zoet. Hier maken we er een heel mooie omelet mee, maar je kan ze ook in een een ovenschotel met groenten verwerken. Of grillen, supercool.

The envelope, please.

Voor de puristen: een echte Franse omelet wordt altijd gevouwen, met de eventuele vulling er in. Het is één van de moeilijkste technieken uit de klassieke keuken, en telkens ik het al geprobeerd heb… disaster. Alleen al dat uit die pan krijgen. Kijk naar deze grootmeester:


Hier houden we het bij de gewone platte ronde omelet. Dat is eenvoudiger, en hét grote voordeel: je kan er een echt schilderijtje van maken.

Van die boer geen eieren.

Alles begint euh… met het ei. Alstublieft, geef eens enkele extra eurocenten uit aan een goed ei. Het kost al niets vergeleken met vlees. Door gelobbyde gaten in de wetgeving mag op bijna elke doos “met vrije uitloop” staan. Dat zegt niets, dat is bedrog om je geweten te sussen. In de realiteit zien de meeste van die kippen in hun korte erbarmelijke leven zonder deftig eten nooit een streep daglicht. Hoor eens rond, ga naar de markt, vraag het op Facebook. U vindt vast wel een boer in de streek waar u voor een correcte prijs een ei met fatsoen kan kopen. Een vers ei bewaart 4 weken in de koelkast, dus je hoeft er maar één maal per maand te kopen.


De drie tips voor een mooie omelet.

Gouden Tip 1: gebruik een Echte Pan.

Je weet wel, een pan. Van ijzer. Een die warm wordt. Zo een van vroeger. Het weegt iets. Je moet er wat vetstof indoen, en een beetje met je hoofd bijblijven.
Niet zo een met een infantiele rode stip, niet zo een waarbij ze je doen geloven dat niets nog kan aanbakken. Want for the record: zo een gedrocht met anti-aanbaklaag verlaagt inderdaad de kans dat het aanbakt, maar het herleidt meteen ook de kans tot nul dat je iets deftig bakt tout court. Niet doen. Doe je gezin een plezier, je bent het waard: koop een Echte Pan.

Een anti Tefal pan.

En smijt de rest weg. Allez, hou één exemplaar bij. Ik heb er ook een hoor, en ooit vind ik wel eens iets waar dat nuttig voor is. Maar al de andere, ja dus driekwart van al je pannen, doe je naar het containerpark. Niet naar de kringloopwinkel, daar maak je alleen andere mensen ongelukkig mee. Antikleefpannen zijn als polio: dat moet gewoon de wereld uit.

Zo, dat lucht op.

Gouden Tip 2: blijven roeren.

Dé klassieke fout gaat zo: je klopt alles mooi door elkaar. Eieren, zout, peper, en evt nog andere ingrediënten, bv hier de tuinkruiden. Klop klop klop, en klaar. Dan haal je je garde er uit, doet die bij de afwas, misschien spoel je ze wel af. Op ’t gemak. Dan neem je je kom met eimengsel, en stort het zachtjes in een straaltje, overal in alle hoekjes van de pan. We gaan hier eens een mooie omelet maken zie.
Stop!… we spoelen even terug. Nadat je met kloppen bent gestopt, op die korte tijd dat de kom op het aanrecht stond en je even met je afwas of zeurende baby bezig was… is alle peper, zout en kruiden al naar de bodem gezakt. En dat komt dus allemaal als laatste uit je kom, samen in één hoek van je omelet terecht.

Om dat te vermijden blijf je roeren tot op het laatste moment, dwz hou de kom vast en blijf kloppen, en zelfs terwijl je het in de pan giet blijf je het mengsel in de kom kloppen tot alles eruit is. Nu heb je een mooie homogene massa in je pan, met overal alles mooi verspreid. Kwaliteit, lieve lezers, zit ‘m in details.

Gouden Tip 3: even wachten

De derde is de killer tip voor een mooie omelet. Gewoon wachten. Laat de eieren rustig 30 seconden tot 1 minuut in de pan wat pakken, tot een vaste bodem gevormd is en ook de bovenkant geen zwembad meer is. Dan pas voeg je de garnituur toe, bv blaadjes spinazie en ragfijne plakjes champignon. Nu kan je die snippers ham of whatever mooi schikken zonder dat die als in een flipperkast rondtollen. Mooi hé?

Dit is wat anders dan die brokjes op het ontbijtbuffet van de all-inclusive. Dit is de perfecte mooie omelet, helemaal in jouw stijl, en gemaakt in vijf minuten. Maak er een foto van, en zet ze op de Facebook pagina. Tok tok toooook!


Omelet met tuinkruiden en radijsjes

Een mooie omelet om van te watertanden, klaar op 5 minuten.

 • 2 eieren (Zie hierboven: goede eieren)
 • 1 handje tuinkruiden (peterselie, bieslook, kervel, rucola…)
 • 3 radijsjes (of 1 heel grote. Van die lange: heerlijk!)
 • 3 slagen peper van de molen
 • 2 snuifjes zout (Niet te flauw, eieren vragen echt om zout.)
 • 1/2 eetlepel olie
 • 1 theelepel boter
 1. Snij de radijsjes in dunne schijfjes en hou apart. Snij de tuinkruiden zo dun als je kan.

 2. Breek de eieren in een heel ruime kom. In zo een grote kom kan je lekker hard kloppen zonder dat je eieren je keuken decoreren. Klop ze met een garde tot je geen spoortje eiwit meer ziet. Voeg tuinkruiden en perp en zout toe en klop nog eens goed door mekaar.

 3. Zet een Echte Pan op middelhoog vuur. Wanneer die goed warm is, na een minuut of zo, voeg je de olie toe en draai je even met de pan zodat de hele bodem wat olie heeft. Dan voeg je de boter toe. Rond laten gaan in de pan, en laten uitbruisen. Klop ondertussen de eieren nog maar eens.

 4. Wanneer de boter geen geluid meer maakt, na 10 seconden ongeveer, giet je het eimengsel al kloppend in de pan terwijl je de kom rondom de pan laat zweven zodat er overal ei komt. Je hoeft de pan niet te schudden of zo, laat die rustig staan.

 5. Vuur laag zetten, en wachten. Laat de eieren rustig “pakken”. Na ongeveer 40 seconden heeft de omelet haar vorm, en de bovenkant is al wat droger. Nu schik je mooi de radijsjes op de omelet.

 6. Laat nog twee minuten rustig garen. Kijk naar je mooie omelet en bedenk alvast wat je er de volgende keer gaat opleggen.

 7. Lees in de notities hieronder hoe je ze met vertrouwen uit de pan flipt. Serveer met een lekker stuk zuurdesembrood, en een groen slaatje dat aangemaakt is met een vermoeden van vinaigrette. En een klok ketchup.


Epiloog: flippen met vertrouwen

Mooie omelet met spinazie, chorizo en champignonsDe omelet is klaar wanneer de toplaag nog een klein beetje wiebelt. Steek een buigzame plastic spatel van onder de rand. Ga helemaal rond, steeds meer naar het midden. Plakt het ergens, dan maak je het zachtjes los. Noot: plakt het overal, dan is de omelet mislukt, maar niet jij. Het is nog eetbaar, alleen niet Instagrammable. Smile, en de volgende keer wat met het vuur en de baktijd spelen.

Neem een bord groter dan de omelet, of als je er een maakt voor meerdere personen: een houten snijplank. Niet nadenken nu, in één keer, alsof je het al honderd keer gedaan hebt: spatel eronder en pan schuin zodat je mooie omelet 7 cm uit de pan komt. Laat ze op het einde van de plank of het bord  rusten. Dan in één beweging de pan onderuit trekken. Snijden doe je pas op de plank of het bord, anders beschadig je de anti-aanbaklaag van de tefal pan (mopje!).


Deze helpen je ook

Driedubbele boterham platte kaas uit BrusselOok radjzen, maar dan koud. De Brusselse boterham, een supergezonde lunch. En waar komt die traditie vandaan?


gevarieerd eten hoe doe je dat?Over het belang van variatie, en hoe gemakkelijk het is om veel meer te variëren met je eten.


prei radijs schorseneer ovenschotelNog eens warme radijsjes, met nog veel meer lekkers hups in de oven.

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Total
0
Share