Gevarieerd koken begint in de winkel

Wij eten altijd hetzelfde, ik ben het beu.

Dit is echt wel de meest gehoorde klacht tijdens een coaching. Iedereen zit vast in een routine. Er is geen variatie, want geen inspiratie. En dat is spijtig, want met kleine ingrepen kan je al veel meer gevarieerd koken. Vandaag zetten we de eerste stap.

Je hoeft niet…

  • je repertoire van gerechten te veranderen.
  • allerlei creatieve gerechten te verzinnen.
  • andere ingrediënten te gebruiken
  • helemaal anders te leren koken.

Begin al eens met een ander merk te kopen.

Zoveel soorten pasta in de winkel voor meer gevarieerd koken

Een voorbeeld van eenvoudig gevarieerd koken: andere pasta kopen.

Een rondvraag tijdens een workshop leerde me dat bijna alle deelnemers slechts 1, maximum 2 soorten gebruikt, en steeds van hetzelfde merk, uit dezelfde supermarkt. “Wij eten altijd spaghetti van Panzani, of soms macaroni -maar dan alleen met kaassaus.” We zijn gewoontedieren.

Ik ben eens naar de winkel gegaan en heb de soorten pasta geteld

(ja, ik doe gekke dingen voor mijn lezers)

Als je alle soorten en merken optelt, heb je in de Delhaize 77 soorten droge pasta. Ik heb de panoramafunctie van mijn iPhone moeten gebruiken, ik kreeg het rek niet op één beeld! Doe er de verse bij en je komt aan 100. Honderd soorten pasta, in 1 winkel. Maar veel mensen eten altijd dezelfde, en beperken zich dus puur uit gewoonte tot 1% van het aanbod.

100 soorten pasta in de winkel, voor variatie in je koken

De eerste stap is dus letterlijk een stap achteruit. Gewoon de volgende keer wanneer je voor je vertrouwde rek staat:

Eén pas naar achter, en de blik 30 cm naar rechts.

Dààr staat je variatie. (en daar)

Dit geldt voor al je ingrediënten.

  • Koop eens een ander merk van tonijn. Of op olie ipv in eigen nat.
  • Verander eens van dressing (en ontdek dat die andere lekkerder is én minder calorieën heeft).
  • Je maakt mijn pompoen met geitenkaas. Van die kaas bestaan er tien varianten.
  • Ja, er bestaat andere pickles dan Devos-Lemmens.
  • De foto bovenaan dit artikel is van de markt in Heverlee, daar staat een madammeke met een heel klein kraam met alleen eieren. Koop eens een bio ei, of heb je al eens een eendenei geprobeerd?
  • Die grotere augurk gaat je niet bijten.
  • Je gezin jou ook niet wanneer je er mee thuiskomt. Indien wel, dan moeten ze niet zeuren dat ze altijd hetzelfde eten krijgen.
  • Voor de durvers: spring van Parmezaan naar Grana Padano.
  • Ketchup met balsamico. Ja toch?

Veel winkelplezier!

Extra tips

Tip 1: kijk ook eens naar beneden: supermarkten zetten de producten waar ze het meeste aan verdienen op ooghoogte. De koopjes en leuke alternatieven staan op het onderste rek.

Tip 2: ga eens naar een andere winkel, en een wereld gaat voor je open. Andere producten, andere merken, andere hoeveelheden. Zo eenvoudig is het om te variëren. Hoe lang ga jij eigenlijk al naar dezelfde winkel?

1 Comment

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Total
0
Share