Toast met avocado en gepocheerd ei

Zondagmiddag zijn het eikes in casa coach. Dat gaat van gekookt met soldaatjes tot spiegel of uitsmijter tot scrambled tot al dan niet gevulde omelet tot tortilla… eigenlijk wonderbaarlijk wat je allemaal met een ei kan doen. Vandaag gaan we ze eens pocheren. Daar is geen fluit aan, laat het drama maar voor de presentatie op die andere weekendfavoriet: avocado op toast.


Kom, we gaan er aan beginnen, Nigella is iets over oozing yolk in mijn oor aan het fluisteren.


Recept


Dit klaar je op 15′ (de tweede maal dat je het bereidt)

Voor 2 personenIngrediënten

• 10 cl natuurazijn
• 4 sneden brood
• 1 flinke tomaat
• 1 rijpe avocado
• Blokje verse geitenkaas
• 2 lekkere en grote eieren
• 2 sneden rauwe ham van 5 mm dik, of spek
• Ketchup, chillisaus, rode of groene tabasco, BBQsaus…Bereiding

Breng 2 liter water met de azijn aan de kook in een ruime pot. De azijn ruik je wel maar proef je niet, en zorgt voor een betere stolling van de eiwitten.
Zet de grill van je oven op.

Leg 4 boterhammen op een bakmatje of bakpapier op een bakplaat, besprenkel met olijfolie en kruid naar believen: grof zout, peper, provençaalse kruiden, of dat potje van Oil&Vinegar dat je nog nooit gebruikt hebt. Grill tot de gewenste kraakfactor, en leg er 2 op elk bord.

Halveer de tomaat in de lengte, kroontje er uit, en in schijfjes.

avocado schillen en snijden
Hoe snij je een avocado?

Snij de avocado volgens de basistechniek.

Beleg de toasts met de avocado, tomaat, en toefjes geitenkaas. Kruid met grof zout en peper.

Breek elk ei in een kommetje, bv een koffietas.
Roep iedereen al maar aan tafel, want binnen drie minuten is het klaar, en het koelt snel af.

Leg de plakjes ham op het bakmatje onder de grill.


eitjes-in-kommetjesLet’s poach! De ideale temperatuur van het water is nét onder het kookpunt, dus zorg dat er geen grote bellen zijn.
Gebruik een lepel en een schuimspaan.
De volgende vier minuten is het universum beperkt tot die pot. Focus en alles komt goed. Zet de kookwekker op 3,5 minuten, en roer in het water tot je een draaikolkje hebt. Laat het ei er zachtjes inglijden, en probeer meteen met de spaan en lepel de sliertjes gestold eiwit wat rond de dooier te werken. Bij benadering is goed, en na 15 seconden mag het tweede ei er in. Onthou de volgorde. (Zitten jullie nu nog niet aan tafel?!). Terug focus.
Leg twee dubbelgevouwen stukjes keukenrol klaar, om straks de eitjes en de ham op te leggen.

Biep biep. Haal na drie en een halve minuut  de eitjes uit het water met een schuimspaan, en vlij ze met de onderkant naar boven -dat is altijd de mooiste kant- op het keukenpapier. Denk aan de volgorde: first in, first out. Leg de ham uit de oven er naast.
Snij de grootste satellietzwiebers van het ei, en verdeel de ham in stukjes.

Zie je? Even in robot modus gaan, en pocheren is een eitje.

Serveren

Drapeer het ei op de groentjes, schik de ham er op, en een goede klok chillisaus of ketchup op het witte ei. Breek het ei, en zie dat goud vloeien…


Vlei jezelf, als de ondankbare honden het niet doen.


Tips

Als je dit in grotere hoeveelheden moet doen, kan je perfect de eieren twee minuten pocheren op voorhand en ze laten afkoelen en bijsnijden. Dan hoeven ze op het moment suprême enkel nog 1 minuut in het water en je kan ze meteen serveren. Ook een goede manier trouwens als je dit de eerste keer wil maken zonder dat je disgenoten als ramptoeristen op je handen staan te kijken.

Eieren koken is een precisiewerk. 30 seconden te lang en het is te hard. Het ei een keer groter dan anders, en het is te lopend. Probeer daarom altijd dezelfde eieren te kopen, en dan ken je de perfecte kooktijd. Kijk niet naar aanduidingen van grootte: de ene zijn jumbo is de ander zijn extra large. Hetzelfde ei betekent hetzelfde gewicht.


1 Comment

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Total
0
Share