Witloofsalade Zero Mayo

U zit vast al het kerstdiner te plannen. Wordt het kalkoen of wild? Maar de groenten… dat is meestal het laatste waar men aan denkt.
Suggestie: een sprankelende salade van witloof, perfect bij zware hoofdgerechten. En zonder mayonaise, het is al erg genoeg die avond. Deze lichte versie barst van de frisse smaken, en is eenvoudig en op voorhand te maken.

Meer tijd met de familie aan tafel, minder gedoe.

En het ziet er verdomd leuk uit met die kerstkleurtjes.


witloofsalade-met-tuinkers-raapsteel-en-granaatappel


Recept


Klaar van a tot z in 12 en een halve minuut

Voor 4 personenIngrediënten

• 2 handenvol frisse verse tuinkruiden
Ik gebruikte hier tuinkers, raapsteel, en een beetje bladpeterselie. Kan ook perfect: 2 bakjes cresson op vilt en wat bladpeterselie.
• 250 g magere verse kaas 0%
• Sap van een halve citroen
• Cayennepeper
• Zout
• 1 kg witloof
• 1/2 granaatappelBereiding

De volgorde is zeer belangrijk: eerst de saus maken, dan pas het witloof snijden en er meteen onder mengen. Andersom heb je geheid bruin verkleurd witloof, en dat krijg je echt nooit meer wit.

Snijd de kruiden fijn (of knip gewoon de cresson af) en doe ze in een grote mengkom. Hou een paar mooie blaadjes apart om te garneren.

Voeg de kaas toe, de helft van het citroensap, en een klein beetje cayennepeper en zout. Proef, en vul verder aan met citroensap en peper en zout tot het “dat is het!” moment.

Snij het kontje van het witloof, en halveer de stronk in de lengte. Dan in stukjes van ong. 3 mm. Zo gauw je een stronkje gesneden hebt meng je de stukjes bij de saus; we geven het geen seconde de kans om te oxideren. Bewaar de kom afgedekt in de koelkast.Serveren

Spreid het witloof op je grootste schotel, en garneer met de mooie blaadjes kruiden.

Halveer de granaatappel. Hou hem 20 cm boven de schotel, met het snijvlak naar beneden. Klop met een zware lepel de pitjes er uit, rechtstreeks op de salade.

Maak maar wat spetsen.

Serveer, en zet een kerstlied in.


Witloofsalade-zonder-mayonaise


Tips

Truuk van de foor: gebruik in witte sauzen altijd cayenne ipv gewone peper. Die lost mooi op, zonder zwarte stipjes in je saus.

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Total
0
Share