Een supergezonde salade die barst van de robuuste smaken. Ideaal om mee naar kantoor te nemen. Ik heb het al eens voor collega’s gemaakt, zo speel je Komen Eten op het werk. Met de makreel heb je weer eens vette vis gegeten, en de linzen geven je vezelrijke energie voor de hele namiddag.
Als je kiest voor de feta variant, koop dan redelijke kwaliteit. Alle feta onder de 10€/kg is plastic uit de fabriek. Je denkt een zaakje te doen, maar met de besparing van ± 35 cent per portie zit er zo weinig smaak in dat je denkt “ach, waarom zou ik de moeite doen het zelf te maken?”. En vervolgens koop je, o ironie, weer dure kant-en-klare slaatjes.
Zet jezelf zo niet buitenspel.
Ingrediënten
• 50 g gedroogde linzen
• 250 g verse rode biet
• Kippenbouillon (vers, poeder of blokje)
• 1/2 sjalot
• 50 g feta of gerookte makreel
• Enkele takjes groene kruiden
Bereiding

Kook de linzen beetgaar volgens het zeer eenvoudige basisrecept. Dit kan je ook de dag tevoren al doen.
Schil de biet en snij hem in dobbelstenen.
Zet die in een steelpannetje nét onder water. Gebruik een maatbeker, zo weet je hoeveel bouillonpoeder je vervolgens moet toevoegen. Breng tot het kookpunt, verminder meteen de hitte en laat zachtjes verder pruttelen zonder deksel. Het vocht zal inkoken, de blokjes gaan uitsteken boven de sausspiegel. Roer ze af en toe om, zodat ze gelijkmatig garen. Reken ongeveer 20 minuten, dat hangt sterk af van de versheid. Ze zijn klaar wanneer je er met een mesje makkelijk in kan prikken, zoals bij aardappelen.
Snij ondertussen de sjalot in zo dun mogelijke ringetjes.
Breek de feta met de hand in stukjes of scheur reepjes van de makreel.
Snij wat frisgroene kruiden. Ideaal is een takje kervel.
Wanneer de bietjes gaar zijn verwijder je ze uit de pan.
Kook indien nodig het vocht nog verder in, tot er maar enkele eetlepels over zijn, een dunne siroop. Zet dan het vuur af en voeg de sjalot toe aan de saus. De restwarmte is voldoende om de sjalot zacht te maken.
Serveren
Koud of lauw is jouw keuze.
Stel de salade mooi samen. Eerst de helft van de bieten, dan de helft van de linzen, en herhaal. Leg de feta of vis er op, en nappeer met de sjalot en saus.
Garneer met de kruiden, en kruid af met versgemalen zwarte peper.
Proef de aarde.
Indien je feta niet meteen verbruikt, bewaar de rest dan in water in een goed afgesloten plastic doosje, zoniet verdroogt hij zeer snel.
Help, rode biet kleurt toch álles?
• Als je de salade lauw serveert, warm de bieten en de linzen dan apart op.
• Stel de salade pas op het laatste moment samen.
• Neem de bieten-saus-sjalot in een apart potje mee naar het werk .
• Het rood op je keukengerief en handen is met een sponsje en zeep makkelijk verwijderd.