Aardappelen in de oven in twee minuten

Ja, het kan nog eenvoudiger dan de grandioze gratin en de gebakken aardappelen: gewoon aardappelen in de oven. Hou je vast, deze versie van gezonde aardappelen in de oven vraagt letterlijk slechts twee minuten werk.

Wélke aardappelen in de oven?

Kies voor dit recept mooie gave aardappelen die bijna niet schoongemaakt moeten worden. Hier gebruik ik de rode Franceline, een echte beauty.


Franceline aardappelen voor aardappelen oven


We schillen ze niet, dat heet aardappelen in veldkleed. Een chique benaming, toch? Maar wacht, in het Frans klinkt het nog beter.


“Wat eten we vanavond?”

Pommes de terre en robe de champs, schat”.


De avond kan niet meer stuk. Bij het antwoord “patatten in de pel” stel ik me een minder glamoureus verloop voor.

I feel the need, the need for speed

Deze aardappelen in de oven zijn ook heerlijk eenvoudig qua timing. No stress: eens klaar zet je gewoon je oven af, en ze blijven nog heel lang warm in de oven terwijl je voor de derde keer je gezin aan tafel roept (of je perfecte biefstuk bakt). Wel nooit bedekken, want dan worden ze slap van de condens – daarom maken ze in de frituur altijd een scheurtje in het papier.


Aardappelen oven gietijzer Staub

Gebruik goed gerief.

Het materiaal van zo een ovenschaal maakt veel verschil. Gietijzer, al dan niet geëmailleerd, geniet de voorkeur hier omdat het de warmte zo goed vasthoudt en het de aardappelen een beetje bakt. Le Creuset en Staub zijn echt niet zomaar wereldberoemd, dat koop je voor het leven. Gewoon aardewerk kan je ook gebruiken, verhoog dan de gaartijd een beetje. Experimenteer vooral, en doe je goesting. Chill, ik ken mensen die zelfs graag Pyrex gebruiken (very seventies, maar weinig korst).Aardappelen in de oven

Twee minuten werk voor perfecte patatten – en supergezond!

 • 1 kg Aardappelen
 • 1 Eetlepel Olijfolie
 • 2 Snuifjes Grof zout
 • 8 Draaien Peper uit de molen
 1. Verwarm de oven voor op 200°, hete lucht.
 2. Verspreid de olie op de bodem van een warmtegeleidende ovenschaal (zie notities hierboven).
 3. Spoel de aardappelen, en snij ze in stukken van ong. 3 x 3 x 3 cm, dat is een gemiddelde aardappel in vier. Het belangrijkste is dat de stukken allemaal even groot zijn.
 4. Hops de nog vochtige aardappelen in de ovenschaal, en kruid met grof zout en peper. Hussel ze door mekaar, door eens goed met je schaal heen en weer te schudden. Je handen blijven zo proper.
 5. Gaar ze ong. 40 minuten in de oven. Halverwege hussel je nog eens. Als er een blijft plakken, laat je die rustig liggen.

 6. Ze zijn klaar als je er met een mesje in prikt en makkelijk tot de bodem geraakt.
 7. Serveer in een voorverwarmde schaal.

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Total
0
Share