Print
kerstomaatjes-in-de-oven-voor-penne-all'arrabbiata

Kerstomaatjes in de oven

Een basissaus om je pasta te laten knallen. Ons geheimpje.

Voorbereiding 20 minutes
Totale tijd 20 minutes
Porties 4 p

Ingrediënten

  • 40 kerstomaatjes
  • 4 teentjes look
  • 10 takjes verse thijm
  • grof zout en zwarte peper
  • olijfolie
  • geduld

Stap voor stap

  1. Beleg een bakplaat met een siliconen bakmatje of een stuk bakpapier.
  2. Maak een kruisje in de bolle kant van de tomaatjes, en zet ze met de platte steeltjeszijde naar beneden op de plaat.
  3. Bestrooi met grof zout, zorg dat er in elk kruisje wat terechtkomt. Enkele slagen met de pepermolen, maar niet teveel.

  4. Kneus de teentjes look (even met de platte kant van een groot mes een doef geven) en leg ze tussen de kerstomaatjes.

  5. Verdeel ook de takjes thijm. Door met hele takjes te werken kunnen we die straks makkelijk verwijderen.
  6. Bedruppel alles lichtjes met olijfolie.

  7. Alles zit nu knus bij mekaar, en zo steek je het in de oven van 100 graden.
  8. Zet die AmbiPur maar even op het terras, en geniet 5 uur lang van de subtiele geur in huis. Je kan dit gerust ook ’s avonds laat doen en dan haal je ze er de volgende ochtend uit. Ons Nigella noemt ze dan moonblush tomatoes, mooi gevonden van haar (ghostwriter).

  9. Na vijf uur of langer, de plaat uit de oven halen, en voorzichtig de takjes thijm verwijderen. Pel de teentjes, het velletje valt er vanzelf af. De look is zoet en zacht geworden.
  10. Mix de tomaatjes met de look. Niet afkruiden, geen basilicum of zo ; dit is basissaus.

  11. Steek dit geheime wapen in je diepvries. Indien je ze vers gebruikt: onafgedekt in de koelkast bewaren, en uiterlijk de volgende dag afwerken tot je beste pastasaus ooit.