Snelle carbonara voor in de week

Echte carbonara is met alleen eieren, ik weet het. Maar dat is voor de food boekskes. In het echte leven laat men je niet met rust om met de perfecte timing en handigheid guanciale te bakken en eieren onder warme pasta te verwerken zonder dat het omelet wordt. Daarom dit recept: de geest van zo’n diepsmakende carbonara, maar dan heel simpel, en vooral: in recordtempo. Super snelle carbonara dus.

Hoe snel is snelle pasta carbonara?

Wanneer je recepten op het Internet leest, lijkt tijd wel een rekbaar begrip geworden. Quod non. Ik hou niet zo van recepten die alleen de netto bereidingstijd vermelden. Dan zou deze snelle carbonara klaar zijn op 7 minuten. Spectaculair, maar niet realistisch. Dus foei Jamie, je 15-minute-meals zijn boerenbedrog.   Of heeft een kaboutertje in uw keuken al een pot vol kokend water voor de pasta klaargezet tegen dat u thuis komt? En heeft diezelfde ook al de tafel gezet en alle ingrediënten uitgestald op het aanrecht?

Carbonara in 20 minuten

Mijn bereidingstijd voor deze snelle carbonara is 20 minuten “van a tot z”. Dat betekent vanaf je de ingrediënten en je materiaal begint klaar te zetten tot het gerecht op tafel staat, met een nette keuken achter je (of steekt Plopmans bij u ondertussen ook alles in de vaatwasser?). Jeroen is ook eerlijk, met zijn recept van 30 minuten.

Kijk hé, mijn definitie van “snelle pasta” is steeds dezelfde: je moet je saus kunnen klaarmaken op de tijd dat je de pasta kookt. Fair enough?

Grana-Padano-voor-snelle-carbonara

Time needed: 20 minutes

Recept voor snelle carbonara

  1. Ingrediënten voor 2 personen

    200g lange pasta zoals spaghetti (welke koop je?)
    100g Parmezaan in één stuk
    70 g Italiaanse rauwe ham (charcuterie)
    25 cl room (kies zelf het vetgehalte, maar besef wel dat 7% nog weinig met room te maken heeft).
    1 ei – we gebruiken enkel het eigeel
    cayennepeper

  2. Kook het water met zout voor de pasta.
     

    Zie mijn tip onderaan voor de snelste manier.
    Rasp de Parmezaan zo fijn mogelijk. Snij de ham in stukjes. Splits het ei.
    Dek de tafel, drink er eentje. Chill, je hebt tijd.

  3. Warm 2 diepe borden voor.

    5 minuutjes in een oven van 50 graden

  4. Doe de pasta in het water.

    Tijdens het koken maken we de saus.

  5. Verwarm de room in een steelpannetje, op laag vuur.

    Dat duurt maar een minuut of twee.

  6. Voeg het eigeel toe aan de warme room.
     

    Meng meteen met een garde, en de saus begint te dikken.
    Voeg 3/4 van de kaas en 3/4 van de ham toe en kruid met cayennepeper.
    Omroeren, niet laten koken, enkel zachtjes pruttelen. Als de saus te dik wordt voeg je een lepel van het pastawater toe.

  7. Biep biep. Check de pasta.

    Wanneer de pasta beetgaar is, giet je hem af, zoals aardappelen. Niet in een vergiet dus, de pasta blijft in de pot, nog wat vochtig.

  8. Voeg de saus bij de pasta.

    Even mengen, en je pasta plakt nooit.
    Proef even, het heeft misschien nog wat zout of peper nodig.

  9. Verdeel de pasta met saus over de warme borden

    Bestrooi elk bord met het laatste kwart van de kaas en ham en serveer onmiddellijk.

  10. Je snelle carbonara is klaar: smakelijk!

Tips voor snelle pasta

De meeste recepten voor pasta beginnen met: “zet een grote kookpot met ruim water en royaal zout op hoog vuur.” Maar dat-duurt-zo-laaaaang-eer-dat-kookt. Voor een echte snelle pasta gaat me dat niet snel genoeg. Mijn tip: begin met slechts 5cm water en flink veel zout in de pot, en ondertussen kook je water in de waterkoker en vul je aan. Dat gaat véél sneller.

Dergelijke tips en nog veel meer over pasta (de welke kiezen, hoe koken, correct serveren enz) lees je in alles over pasta van de culinaire coach.

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Total
0
Share