Gezonde gratin van aardappelen

Bij gratin denken we meteen: zááálig… maar een calorie-bom. Echt feesteten, zo een gratin dauphinois: een prachtige schotel aardappelplakjes, overgoten met melk en room, een vleugje look, en dan nog kaas erbovenop… een zonde die we ons slechts zelden permitteren.


Met mijn heerlijke en toch calorie-arme variant kan je deze lekkernij desnoods elke dag op tafel zetten.


De essentiele stappen van het gerecht vind je in het recept hieronder, ik geef er hier nog een boel handige tips bij: zo kent u de coach!


Geen info, meteen naar recept


Gezonder

De clou is dat we de melk en room vervangen door bouillon, met maar een fractie van de calorieën. Ik gebruik graag blanke fonds in poedervorm, maar kies maar: kippenbouillon, runds van een blokje, verse groentenbouillon… alles waar je gezonde gratin heerlijk van gaat ruiken en smaken.

Even vergelijken: als men in de klassieke versie 3/4 melk en 1/4 room gebruikt, en 50g kaas pp (en dat is heel braaf), dan is mijn recept


264 calorieën per portie, dat is 1/3 van de gewone versie


Gemakkelijker

Gaat u op een weekdag geduldig plakjes aardappel zoals dakpannen schikken? Ik niet, en met dit recept voor gratin hoeft dat niet. De dunne aardappelplakjes versmelten tot één smeuïge smaaklaag onder dat krokante korstje, dus niemand die het ziet. Hop de plakjes er in, hop even uitstrijken… 10 seconden werk.

(Sshhht… de bovenste laag leggen we natuurlijk wel mooi hé)

Gratin-mandoline-aardappelenBelangrijk is dat je ze allemaal even dun snijdt, en dat gaat bijna niet met de hand. Dus tijd voor de mandoline, of zo een apparaatje dat ze op de markt verkopen. Vergeet al de opzetstukjes en gadgets, het enige wat je wil is swoesh swoesh swoesh schijfjes snijden.Gratineren als een pro

 • Bij het schillen kan u al een snijvlak voorzien aan één zijde, kijk naar de foto. Aardappelen-schillen-gratinDan heb je aan die kant meteen een goede aanzet op je mandoline, en geen piepkleine schijfjes, die we toch niet gebruiken. Aan het andere einde van de aardappel zitten je vingers die de aardappel vasthouden, dus ik mag hopen dat u dat stukje ook niet gebruikt?
 • Doe je hete bouillon in een maatbeker met schenktuit. Slechts wanneer de schaal in de oven staat, voegen we de kokend hete bouillon toe. Geen gevaarlijk geklieder van door de keuken lopen met een grote schaal vol kokende vloeistof. “Pas op kindjes, mag mama even passeren?”… brrr.
 • Vul de schaal tot max 3/4 van de hoogte van de schaal. Nog liever maar tot de de helft. Ik poets mijn oven niet graag.
 • De aardappelen niet kruiden, want in de meeste bouillonpoeders edm zit al veel zout en andere aromaten. Als u toch per se wil kruiden, beslis dan pas op het einde, wanneer de smaken op volle kracht zijn. Mijn aanbeveling: geef voor het serveren nog even een slag van de pepermolen.

Print Recept
Gezonde gratin van aardappelen
Een heerlijke aardappelgratin, zonder het schuldgevoel
Prep Time 15 min
Cook Time 60 min
Servings
personen
Ingredients
Prep Time 15 min
Cook Time 60 min
Servings
personen
Ingredients
Instructions
 1. (voor de truken van de foor bij elke stap, lees de tekst hierboven)
 2. Verwarm de oven voor op 200 graden, hete lucht.
 3. Schil de aardappelen, en snij ze in plakjes van 2 à 3 mm dik.
  Gezonde-schijfjes-aardappelgratin
 4. Maak de hete bouillon.
 5. Wrijf ondertussen een ovenschaal in met boter, en leg de plakjes er in.
 6. Wanneer de oven warm is, schuif je de schaal in het midden van de oven, op een rekje. Giet de bouillon erbij tot nét onder de bovenste plakjes (zie de tips hierboven voor veilig werken). De aardappelen garen nu in de bouillon, die lichtjes bubbelt, net onder de bovenkant van de aardappelen, want we willen ook een korstje. Vul af en toe aan met warme bouillon als het peil te snel zakt.
  Aardappelgratin-gezond-bouillon
 7. Na een kwartier verlaag je de temperatuur tot 180, na nog eens een kwartier definitief tot 150 graden.
 8. Reken ongeveer een uur. De gratin is klaar als je met een mesje moeiteloos tot de bodem prikt, alle vocht verdampt is, en de bovenste schijfjes goudbruin zien.
 9. Ja natuurlijk mag u gratin eten. GENIET!
  Heerlijke-aardappelgratin
Recipe Notes

Als de timing niet goed uitkomt met de rest van je eten (het gebraad is nog niet gaar!) dan is deze gratin ideaal. Zet gewoon de oven op 60 graden, en de gratin blijft warm zonder uit te drogen. Relax.

Powered by WP Ultimate Recipe

Wat vind je er van?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.