Boterham met platte kaas en radijsjes uit Brussel

Ik heb nu zoooooo’n zin in een gezonde boterham met platte kaas. Met een goede dikke laag van die krakende, frisse, pittige, mega crispy radijzen. Deze knollekes volgepakt met goeds zijn nu volop in het seizoen, dus laat maar komen.


Eiszapfen radijzen voor boterham platte kaas
grote rode radijsjes klaar voor de boterham met platte kaas en kruiden
ronde radijzen enterra voor boterham met plattekaas


Er zijn vele soorten radijzen. Niet alleen de kleine ronde rode, maar ook lange met een roze poepje, of de spierwitte Eiszapfen. De radijs is familie van de tuinkers, dus geen toeval dat de smaak echt pittig is, een beetje mosterd zelfs. Die pit zit in de schil. Wist u dat u ze ook warm kan gebruiken? Dan verandert die “pikante” smaak helemaal en worden ze zalig zoet.

Radijsjes bevatten veel water, en daardoor kan je ze maar 5 dagen bewaren, in de koelkast, zonder loof. Nadien worden ze zo voos als een… juist ja. Water, mineralen, vitaminen, vezels en SMAAK, dat is al wat er inzit. Daarmee is de radijs zo gezond dat je al met 13 minuten (aandachtig) TV kijken er 100 g van verbrandt.
Maar volgens mij krijg je op 13 minuten geen 100 g radijzen binnengewerkt. Dus zet je voor de TV met een vuist vol radijzen… en je bent aan het sporten!

salade met radijs

Behalve op de boterham met platte kaas (of plattekaas, want eigenlijk schrijf je dat in één woord) kan je ze ook gebruiken:

 • als toevoeging in een slaatje. Tip: rasp ze eens, en dwarrel die rood-witte spikkels op je salade
 • als aperitiefhapje. Radijzen wekken de honger op, en zijn erg goed voor de spijsvertering. Maar dan zonder de bak cocktailsaus ernaast hé. Serveer ze nog nat van het wassen in een kommetje, met een schaaltje fleur de sel om ze in te doppen.
 • om te garneren. Snij ze enkele malen kruislings in en leg op ijswater tot ze openbloeien tot een radijs roosje. Very seventies.
 • van het loof maak ik op een mooie dag nog wel eens pesto

Dit recept voor Brusselse boterham met platte kaas is ook een perfect gezond ontbijt. Met zo een boterham met verse kaas achter de kiezen stap je met heldere blik de vergaderzaal binnen! Voor de lunch op kantoor maak ik wel eens een driedekker versie. Als garnering ga ik meestal voor platte kaas met lente-ui (pijpui, pijpajuin, bosui… van die smalle) maar je kan ook platte kaas met bieslook gebruiken of andere kruiden. Hier bv met mosterdblad en koolbloemetjes (leve de CSA zelfoogst!)

Boterham met platte kaas radijzen en mosterdblad
Met mosterdblad en bloemetjes


Wat maakt deze boterham met platte kaas zo Brussels?

Historisch gebruikte men “mandjeskaas”, een specialiteit uit het Pajottenland bij Brussel. De naam komt van het mandje waarin de kaas gestort wordt. Door de kieren kan de wei uit de kaas lekken, tot na enkele uren alleen de magere en ultraverse wrongel overblijft. Vandaag maakt alleen nog de familie Walschot uit Beersel dit fantastische streekproduct (foto: Straffe Streek).

Dat is om te wenen, als je je bedenkt dat we wél en masse ricotta in de supermarkt kopen. Uit de fabriek recht in een cute plastic potje… in de vorm van een mandje. Ricotta wordt nl. gemaakt van die wei, duh. En is dus strikt genomen zelfs geen kaas, duh duh.


En elk jaar, op vakantie in de Provence, eten wij bjna iedere dag “Faisselle” (Frans voor mandje), die volgens hetzelfde principe als de Brusselse gemaakt wordt. Je hebt er van geit, schaap, en koe. In heel het land verkopen ze die gezonde platte kaas, zelfs in de Carrefour of Intermarché, vaak ook van lokale kleine producenten. Faisselle bij het ontbijt, evt. een beetje gezoet, maar dit is ook een perfecte afsluiter van de avondmaaltijd. Ipv na een copieus diner er nog een nagerecht bovenop te bommen, stelt men in Frankrijk vaak verse kaas voor.

Nog niet zo gek, die Galliërs.

Watte?
Platte kaas in de Vlaamse volksmond, plattekaas in het Groene Boekje, verse kaas op de verpakking en in Vandale, en kwark in Nederland.

Print Recept
Boterham met platte kaas en radijsjes uit Brussel
Gezonde Brusselse pittigheid op een lekkere boterham. 5 minuten en je kan de dag weer aan!
Prep Time 5 min
Cook Time 0 min
Passive Time 0 min
Servings
p
Ingredients
Prep Time 5 min
Cook Time 0 min
Passive Time 0 min
Servings
p
Ingredients
Instructions
 1. Zet alles klaar en begin te likkebaarden.
  brood radijzen platte kaas platte kaas tuinkers grof zout en peper
 2. De radijsjes in schijfjes en snij het groen heel fijn. Snijden, niet tot pulp hakken.
 3. Besmeer de boterham met de kaas, en leg de radijsjes er op.
 4. Bestrooi nu met zout en peper (belangrijk dat ook de radijsjes zout krijgen).
 5. Een worp groen, en smullen maar.
 6. Herhaal desnoods enkele keren 🙂
Powered by WP Ultimate Recipe

Driedubbele boterham platte kaas uit Brussel


Schenk er een echte gueuze bij, en allez… volle gas!

Wat vind je er van?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.