Aubergine en venkel met balsamico uit de oven

Venkel die geurt als pastis versmelten met we met aubergine, die kloeke glimmende paarse groente met boterzachte inborst. Aubergine en venkel is het perfecte zomerse huwelijk: geurende tintelend verse groenten, aromatische kruiden uit de tuin alsof je in de Provence woont, en dan een goede geut balsamico om je terug op Aarde te brengen.

En deze fondant is zó simpel om te maken. Ik hou van gerechten waarbij je nauwelijks moet voorbereiden en de oven alle werk doet. En als de oventijd dan niet op tien minuten meer of minder steekt, dan wordt het helemaal eenvoudig. Dit is een recept waarbij ik typisch de groenten in de oven bereid tot juist, en dan zet je gewoon de oven op 50 graden en je hoeft er niet meer naar om te kijken, alleen nog serveren wanneer het je past.

Wees niet zuinig met de balsamico azijn, gebruik echt zeker 5 cl per persoon, zoals in het recept. Die geuren van anijs en balsamico…

… de hele straat gaat hier op afkomen.

Het afdekken met venkelgroen is niet om Njam! na te doen af ander trendy gedoe. Door je ovenschotels te bedekken met kruiden of loof van groenten (praat met uw groentenboer, het is gratis), zorg je ervoor dat je ovenschotel langzaam kan garen zonder te verbranden. En je krijgt nu ook echt van álle kanten aroma en smaak. Heb je niets voorhanden, gebruik dan aluminium folie zodra de bovenkant een leuk kleurtje heeft.

Ik serveerde het hier met gebraden kip en orzo (pasta) met verse super tomatensaus, en garneerde de schotel met bloemen van dille.


Smelt ze!


Orzo-pasta-bij-venkel-aubergine-balsamico


Print Recept
Aubergine met venkel in de oven
We laten aubergine en venkel samen zacht smelten met de parfums van Provençaalse kruiden en balsamico.
Prep Time 10 min
Cook Time 50 min
Servings
personen
Ingredients
Prep Time 10 min
Cook Time 50 min
Servings
personen
Ingredients
Instructions
Bereiding
 1. Snij de aubergine in plakken van 1 cm en de venkel in plakken van 1/2 cm. Vergeet niet het hartje van de venkel te verwijderen.
 2. Leg in een ovenschaal een flink tapijt van je favoriete verse kruiden. Hier gebruik ik drie soorten basilicum, thijm en peterselie, maar experimenteer gerust. Denk Zuid-Frankrijk.
  Provencaalse-kruiden-en-basilicum-aubergine-en-venkel
 3. Druppel wat olijfolie en véél balsamico op de kruiden, en flink wat grofgemalen peper en grof zout.
 4. Bedek de kruiden met plakken aubergine, en weer olijfolie, balsamico, peper, grof zout. Zorg dat je de twee eindjes van de aubergine met de donkere velkant naar boven legt. Zo kan de zachtere vleeskant nog beter de smaken en geuren opnemen.
 5. Nu een laag venkel erover, en weer de 4 aromaten er op. Herhaal dit tot alle groenten opgebruikt zijn.
  Laagjes-venkel-met-aubergine-oven-balsamico
 6. Schik het groen van de venkel tot alles zoveel mogelijk bedekt is, en hups in een oven van 180º. Beloon jezelf met een pastis, en geniet alvast van de geur.
  Groen-van-venkel-op-ovenschotel-aubergine
Serveren
 1. Verwijder het venkelgroen of andere bedekking van de schotel. Geen erg als er wat fijne takjes blijven liggen.
 2. Garneer met frisse groene kruiden. Dilletakjes met anijssmaak zijn de perfectie.
 3. Let wel even op met de onderste laag aubergines. Wanneer je die uit de schotelt haalt moet je even de kruiden die er aanplakken verwijderen. Die eten we niet op, die hebben gezorgd voor de hemelse geuren en kleuren... bon appétit!
Powered by WP Ultimate Recipe
Tips

Basilicum verliest snel zijn aroma in warme gerechten, gebruik daarom altijd drie maal zoveel als bij bv thijm of rozemarijn

Wat vind je er van?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.