Pasta doppio finocchio

14/11/2015
Comments Off on Pasta doppio finocchio

Het zijn de balletjes met venkelzaad die het ‘m doen in dit gerecht, werkelijk een gewéldige ontdekking. Ik noem het doppio finocchio omdat er tweemaal venkel in gebruikt wordt, en ik haalde de inspiratie uit de Italiaanse salumi en verse worsten.


Ballekes-met-venkelzaad_Frozen

La ricetta è semplicissima… maar ‘t is wel wat werk. Oplossing: maak de onderdelen op voorhand. Balletjes en groenten kan je invriezen of 2 dagen in de frigo bewaren. Op een hectische avond tover je dit gerecht dan te voorschijn in 10 minuten, van thuiskomen tot het dampende bord

– trust me, ik het het getimed.


Recept


Dag 1 op ‘t gemakske, dag 2 in 10’

Voor 2 volwassenen en 2 kleine kinderen



Deel 1: de balletjes

Venkelzaad Ducros Ingrediënten

• 2 sjalotten, netto 80 g
• 1-2 teentjes look, netto 8 g
• handvol peterselie
• 10 sprietjes bieslook
• 1 flinke eetlepel venkelzaad, 5 g
• 300 g gemengd gehakt, varken-rund

Bereiding
Snij de sjalot en look zo klein mogelijk, en stoof 3 min zachtjes in 1 eetlepel olijfolie tot glazig, zeker niet bruin.
Snij ondertussen de peterselie en bieslook zo fijn als je kan, en voeg toe.
Vijzel het venkelzaad in 1 minuut fijn. Wat een aroma! Als je geen vijzel hebt: leg de zaadjes tussen twee vellen aluminiumfolie, plooi de randjes toe, en laat u eens goed gaan met de deegrol.
Meng sjalot en venkelzaad onder het gehakt en kruid met peper.
Verwarm de oven op 180º, liefst hete lucht.
Vorm met natte handen balletjes, maximum ping pong, en leg ze in een lichtjes met olie ingestreken braadslede 


ovenschotel invetten voor balletjes


Dit is hét moment om de kinderen bij je koken te betrekken.

Bak ze 5 min bruin aan één kant, draai om, en gaar ze dan nog 15-20 min in de oven. Schud ze halverwege eens om.
Leg de gare balletjes met een tang op keukenpapier,.
Blijf-er-af! Allez, eentje dan.
(in de koelkast of diepvries, of stoom verder naar deel 2)


 

Deel 2: de groentjes

Ingrediënten
• 1 grote venkel, netto 200 g
• 1 grote wortel, netto 100 g

Bereiding
Haal het hart uit de venkel en snij al het donkergroen er af.
Snij beide groenten in kleine blokjes, de wortel de helft zo klein als de venkel.
Stoof ze 5 min in een eetlepel olijfolie, regelmatig roerend, op middelhoog vuur, met zout en peper.
Doe er een half glas water bij, en eens dat borrelt: deksel op de pot, en laat 10 min garen op de laagste stand.
(in de koelkast of diepvries, of stoom verder naar deel 3)


 

Deel 3: de afwerking

Ingrediënten
• 20 rode kerstomaatjes
• Greepje groene kruiden (peterselie, basilicum, bieslook… wat je nog hebt)
• 300 g verse pasta (hier fettuccine van Bertagni, verkrijgbaar bij Delhaize)

Bereiding

Zet je turbomuts op, binnen 10 min eten we

Kook water voor de pasta: 1/3 in de pot met zout, 2/3 vul je aan via de waterkoker
Verwarm de (evt. ontdooide) groenten en de balletjes samen, zonder vetstof. Deksel er op, we willen alle vocht bewaren.
Halveer de kerstomaatjes en voeg toe.
Snij de kruiden fijn.
Kook de pasta in 1-2 min gaar. Proef op tijd
Warm je borden voor, 1 min in microgolf
Giet de pasta af zoals aardappelen, dus niet in een vergiet.

Serveren
Verdeel de nog wat natte pasta over de borden, leg onmiddellijk de balletjes met groenten en tomaatjes er op, en garneer met een nonchalante zwaai kruiden.


Wees trots.



Tips

 Maak je handen om de 5 balletjes even nat in een kommetje met water. Water en vet stoten af, en dus plakt het gehakt niet aan je handen.


 Een braadslede die je rechtstreeks op het vuur mag zetten is mega-handig materiaal. Alternatief is een pan die je in de oven kan zetten, of bak alles in een pan op het vuur maar zet er dan na 5 minuten een deksel op.



Braadslede voor fornuis én oven