Linzen: echte en lekkere superfood. Het basisrecept.

Ik geef het toe, ik beschouwde linzen altijd als geitenwollensokkeneten. Maar niets is minder waar. Bangelijk lekkker, en het is ook helemaal niet exotisch of speciaal. Een petit salé met linzen is een klassieker in de Parijse bistrot.

Linzen hebben de drie G’s, ze zijn:

Gezond
De voedingswaarde van linzen is zéér interessant.
In een portie van 50g zitten1 155 kCal, 22 g koolhydraten, en 7.9 g vezels, en dat met slechts 0.8 g vet . Dat is veel energie, met een verzadigingsgevoel, op een erg gezonde manier. Ze bevatten ook verrassend veel eiwit: 10.5 g, dat is zoveel als in kip! Geen wonder dat vegetariërs er dol op zijn.

Goedkoop
Zo’n portie kost ong. 25 cent. Dat is een derde van de prijs van quinoa, of een zesde van chiazaad.


Gemakkelijk
Poepsimpel om klaar te maken. Veel makkelijker dan aardappelen of rijst.


Dit is échte superfood, ipv al die dure trendy ingrediënten van vandaag.
Er zijn enorm veel toepassingen. Koud, lauw, en warm. In salades, lunchgerechten, mee naar het werk, in de soep… Hier de basisbereiding van de linzen zelf, bv voor in een slaatje met rode biet en feta.


Linzen-rode-biet-feta
Recept: linzen met rode biet en feta

Recept

Klaar in 20 minuten, waarvan 4 minuten werk

 Ongeveer 50g per portie



Ingrediënten

Gedroogde linzen, overal verkrijgbaar.
De bekendste zijn de groene van Puy uit de Loire-streek, maar er zijn vele soorten, ook leuke knaloranje.
Begin met 50 g per persoon, linzen zijn echt heel vullend.


Bereiding

Linzen-volumeDe linzen weeg je, het water is volgens volume.
Weeg de linzen in een maatbeker of glas en onthou hoeveel volume je portie is, dit hebben we in een volgende stap nodig. Bv. “ik weeg 50 g, en dat is een derde van mijn glas”.


Linzen-spoelenSpoel de linzen onder koud stromend water, in een vergiet met kleine (!) gaatjes. Een puntzeef voor saus is ideaal.

Doe de afgespoelde linzen in een steelpan of kleine kookpot.
Voeg koud water toe volgens de verpakking, meestal is dat 6 maal het volume van de linzen, dus bv. “6 x een derde van het glas, dus twee glazen”. Ongeveer hé.
Voeg evt. wat zout of bouillonpoeder toe.
Deksel op de pot, en breng aan de kook.

Eens het kookpunt bereikt, op een laag vuurtje zachtjes laten verder koken volgens de verpakking, meestal 15 à 20 min.

Je hoeft niet te roeren of voortdurend te checken… laat het deksel er op, en bereid de rest van je gerecht.
De timing steekt niet zo nauw als met pasta. Na 15 minuten proef je eens. Eens beetgaar naar jouw zin giet je ze af in hetzelfde vergiet.

Spoelen, koken, afgieten. Klaar.

That’s all, folks!


Serveren

• Indien je ze koud serveert, laat ze dan in het vergiet schrikken onder koud stromend water.
• Indien lauw, laat je ze langzaam wat afkoelen in het vergiet, zonder spoelen.
• Indien warm, voeg ze dan meteen bij je andere warme ingrediënten, want het koelt snel af.


Tips

Bron: de uitstekende site Voedingswaardetabel

Schrijf het volume linzen en water op de doos, en je hoeft het nooit meer uit te rekenen of af te wegen.

3 Comments

Wat vind je er van?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.