Kool pesto pasta voor de winter en je bikini

Mamma mia, pasta met pesto genovese, zo lekker met die zomerse basilicum. Maar wat doe je dan in de winter? Het antwoord: kool pesto. Met onze kool van eigen bodem maak je nu ook in de winter hartverwarmende pasta pesto met van die diepe aardse smaken, typisch voor dit seizoen.

[wprm-recipe-jump text=”Liever meteen naar het recept?”]

kool pesto met gerossterde groenten en kip

Kool pesto – De voordelen

Hier gebruik ik palmkool van de #CSA zelfoogstboerderij Enterra (mooi hé, palmbomen in de sneeuw!) maar groene kool, boerekool, savooi edm. werkt even goed.
Deze versie is véél goedkoper en gezonder dan de klassieke. We gebruiken brood ipv dure pijnboompitten, en veel minder olie dan gebruikelijk.

Ik heb niets afgewogen tijdens het maken, want dit recept is een verzoeknummer van een lezeres, na de feiten. De hoeveelheden zijn bij benadering. Maar dat is ook normaal, want zo een gezonde pesto is erg persoonlijk. Varieer met de samenstelling en geef er je eigen schwung aan. Iedereen zijn smaak is anders, dus zet ook deze kool pesto naar je hand. Hoe meer water en olie, hoe vloeibaarder. Hoe meer brood, hoe droger de pesto. En meer olie is meer calorieën. Echt zalf, of nog met stukjes?

Zorg echter vooral dat het naar kool smaakt. Het mag geen groene kaassaus worden, of groene olie-met-stukjes.

Kale

Een tragikomische noot in de marge: in de USA is, na het chiazaad en de quinoa, iedereen nu al een tijd aan de kale. Ze verkopen deze superfood nu zelfs in de Delhaize. Jonge kale -zo staat het op de vederlichte zakjes van 45 g. De prijs is ook super natuurlijk. En het is gewoon… boerekool. Letterlijk 1 meter verder, in dezelfde supermarkt, ligt een hele kool voor 1 euro. Toegegeven, je moet ‘m zelf snijden. En die heet plots ook geen kale meer, maar kool.

Hollywood-sterren, supermarkten en food guru’s: één strijd! (uw portemonnee)

Kool pesto – De truken van de foor

De makkelijkste manier om de kool te garen is met een klein bodempje water 10 min in de microgolf, in een goed afgesloten recipient. Zoals bij spinazie hou je maar een fractie van het volume over door al het water dat er uitkomt. Bewaar dit groene water!

Look: rauw of gaar?

Voor de look heb je 3 mogelijkheden:
1) rauw, maar gebruik dan maar de helft
2) gare look heeft een totaal andere smaak, veel zachter en een beetje zoet. Je kan hem gewoon mee met de kool garen
3) de beste manier is ongepeld in de oven, 30 min of langer. De schil berschermt de look tegen verbranden, en je krijgt een teentje dat vanzelf uit de schil komt. Dit gecaramelliseerde zachte smaakbommetje kan je met een vork prakken.

Geroosterde-ramenas-raapjes-en-knolselder
Recept raapjes en ramenas in de oven

Koken is ook plannen

Ik maakte die avond ook geroosterde ramenas en raapjes in de oven, dus heb ik daar de look bijgedaan. Je kan dit perfect bv de dag ervoor doen als je iets in de oven klaarmaakt, gewoon de look met wat olie bedruppeld in een aardewerken kommetje er naast zetten.


Kool pesto – Nog enkele tips

Pesto bewaart goed afgesloten enkele dagen in de koelkast, en kan ook diepgevroren worden. Dus als je in één keer een hele kool gebruikt-nauwelijks meer werk- dan heb je genoeg voor vele maaltijden. Je kan er nadien nog altijd iets bijdoen “naar de goesting van de dag”.
Je hoeft pesto niet op te warmen, gewoon op kamertemperatuur onder warme pasta mengen.
Beetje veel pasta gemaakt? Een restje pasta met pesto en wat kerstomaatjes er bij, en je hebt weeral je lunch voor het werk. Gezonde pastasalade met pesto, heerlijk toch?Het recept

Het recept voor snelle en eenvoudige gezonde kool pesto van eigen bodem.

 • 16 bladeren groene kool (boerekool, palmkool, savooi…)
 • 50 gram Parmezaan (Grana Padano, Pecorino…. harde Italiaanse kaas)
 • 6 cl olijfolie
 • 2 teentjes look (of de helft als je rauwe look gebruikt, zie de tips & trucs)
 • 2 sneetjes brood (liefst nog oud brood)
 • 1/2 theelepel zout (optioneel, want de kaas is al zout)
 • 1/2 theelepel peper (van de molen, of course)
 1. Was de koolbladeren, verwijder onreinheden, en snij de harde nerf er uit. Gaar de kool, bv in de microgolf (zie de tips & trucs). Bewaar het kookvocht.

 2. Toast ondertussen de boterhammen licht, en verbrokkel ze grof.

 3. Snij de kaas in grote stukken (zie foto’s voor een voorbeeld).

 4. Snipper de rauwe look fijn, of plet hem als je gare look hebt (zie de tips hierboven).

 5. Doe de gare kool met de look, kaas, en brood in een food processor, hakmolentje of blender. Voeg al een scheutje van het kookwater toe, dat helpt het mixen vooruit.

 6. Blitz de boel, en voeg nu naar smaak en gewenste smeuigheid de olie en nog wat kookvocht toe terwijl je het verder mixt.
 7. Kruid af met peper en misschien nog een puntje zout.
 8. That’s it!


Deze helpen je ook

Kijk voor meer info ook even naar deze artikels:

hoe kook je pasta?Om de pasta te koken vind je hier het basisrecept. Hoeveel water moet je gebruiken, en wanneer is al dente al dente?


hoeveel pasta geef je in een portie voor gezond pasta receptKijk ook even naar de portiegrootte: hoeveel serveer je? Met een anekdote over de porties in restaurants.


Welke soort pasta koop je? Verschillende soortenEn bij welke soort pasta geef je deze kool pesto? Er zijn honderden soorten, help!

 

 

 

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Total
0
Share