Geroosterde pompoen in de oven met spinazie en geitenkaas

Geroosterde pompoen is eens wat anders dan die eeuwige pompoensoep. Pompoen in de oven is zalig, gezond, gemakkelijk. Maar eerlijk? Het grootste voordeel van dit recept met pompoen is dat het tenminste eens geen pompoensoep is. Want elke herfst is het weer zover: zo een kanjer van een pompoen in je keuken (dank u, nonkel Jos) en dan euh… tja, pompoensoep zeker? Liters, heel je diepvries vol. #Kendet?


Geroosterde pompoen in de oven met spinazie en geitenkaas

Liever meteen naar het recept?

Geroosterde pompoen: haal de warmte in huis

Laat ons dat oranje beest eens anders aanpakken. Eenvoudig in de oven geroosterd, maken we er een herfstsalade mee. Met flink wat warmte er in, omdat de dagen al wat koeler worden: lekkere ooomph balsamico, en wat chilipepers. Chili’s zijn nu trouwens ook in het seizoen: in ons land zijn de paprika’s en pepertjes pas aan het einde van de zomer / begin herfst op hun best, omdat ze dan lang genoeg zon gezogen hebben.

Grondig geroosterd

Zo een herfstsalade moet ook grondig zijn. Daarom nog geen mond vol potgrond  zoals een hazenrug met boschampignons, maar toch gedaan met de zomerse speelsheid. Hiervoor zorgen naast de pompoen in de oven ook de spinazie en geitenkaas.

Ik gebruikte Nieuw-Zeelandse spinazie van de Enterra zelfoogstboerderij -de vorm van dat blad is zo cool- maar gebruik gerust een zak voorgewassen kleine blaadjes. Zo’n jonge spinazie moet je ook niet blancheren, de zak leegschudden is alle werk.

Pompoen in de oven en uit de Limburg

Zeker bij dergelijke gerechten zonder vlees en zonder dampende koolhydraten die je comforthormonen doen afgaan, zorg je best voor topkwaliteit met een diepe smaak. Hier gebruik ik de magistrale geitenkaas “Florence” met Provençaalse kruiden van Karditsel uit Lummen. Als die in het Hof Van Cleve mag leveren, dan bij mij ook. Ze gebruiken melk van de buren, je koopt de geitenkaas via maximum één tussenpersoon, en ik heb de producent recht in de ogen kunnen kijken. De korte keten, heet dat. Kort maar heel krachtig.

Geroosterde pompoen is no stress

Een lauwe herfstsalade klinkt chique. Maar het is vooral ook gemakkelijk, want je kan alles koud op voorhand klaarzetten en die geroosterde pompoen moet niet zo exact van temperatuur zijn. Ideaal voorgerecht dus, weeral een zorg minder qua timing.

En het duurt toch altijd een eeuwigheid eer iedereen &^%#!@ eindelijk aan tafel zit. 

 

Recept

0 from 0 votes
Geroosterde pompoen in de oven met spinazie en geitenkaas herfstsalade
Print
Geroosterde pompoen in de oven met spinazie en geitenkaas
Voorbereiding
15 mins
Kooktijd
10 mins
Totale tijd
25 mins
 
De herfst op je bord. Een eenvoudige maar heerlijke lauwe salade met geroosterde pompoen in de oven.
Maaltijd: Voorgerecht
Porties: 4 p
Ingrediënten
  • 1/2 Kleine pompoen Ter grootte van een meloen. Anders een stuk van zo een Halloween-kanjer.
  • 8 handjes Spinazieblaadjes
  • 2 Spaanse pepertjes
  • 200 g Geitenkaas De beste die je kan vinden. Niet zo een smakeloze mini kerststronk met donshaar.
  • Nootmuskaat
  • Balsamico Balsamico crème, zo van die dikke, is ideaal.
  • Olijfolie Je beste.
  • 1 limoen
Stap voor stap
  1. Verwarm je oven op de hete lucht stand op 250º of zo heet als je kan, mét de grill.
  2. Verwijder de pitjes uit de pompoen, snij ze in partjes, en schil die. Wentel ze in een bakblik in een heel klein beetje olijfolie.

  3. Kruid royaal met grof zout en zwarte peper uit de molen, een vleugje versgeraspte nootmuskaat, en tenslotte een dikke druppel balsamico-crème.
  4. Rooster ze 10 min in de schroeihete oven, keer ze na 5 min. Ze mogen best wat geblakerd zijn. We gaan voor: vanbuiten krokant, een beetje opgeblazen, en vanbinnen zacht als velours.
  5. Ondertussen maak je de sla. Blancheer de spinazie indien nodig enkele minuutjes in kokend gezouten water. Spoel onmiddellijk af onder ijskoud stromend water voor de frisse kleur. Dep ze droog op keukenpapier. 

    Of doe dat allemaal gewoon niet en gebruik een zak jonge blaadjes.

  6. Snij de pepertjes in fijne ringetjes. Met of zonder hete zaadjes is jouw keuze.

  7. Snij onregelmatige toefjes van de geitenkaas. Nooit-meer-saaie-schijfjes.

  8. Haal de pompoen uit de oven en laat afkoelen tot lauw.
  9. Stel de salade samen: spinazie, lauwe pompoen, kaas, chili. Kruid af met grof zout en peper. Besprenkel met olijfolie en limoensap.

 

Proef de herfst!

Pompoen salade geitenkaas spinazie chili

 

(dit is een update van een eerder gepubliceerd artikel)

Nog meer vegetarisch

Wat vind je er van?